Domain Nedir?
Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.
Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanımdır çünkü kullanıcılar sitenize alan adınızı kullanarak ulaşır.
İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.
Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 64.233.191.255 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.
Milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) denen sistem sayesinde tarayıcınıza girdiğiniz alan adı; ilgili IP adresine dönüştürülür. Böylece; ziyaretçilerin kullandığı bilgisayarlar; web sitesine ait içeriğin depolandığı sunucuyu bulabilir.
Domain Kayıt (Alan Adı Tescili) Ne Anlama Gelir?
Domain satın almak da denilen domain ya da alan adı tescili; web sitenizin adını sizden başka kimsenin kullanmaması için, kendi üzerinize kayıt ettirmeniz ve kiralamanız anlamına gelir.
Yani aslında söz konusu alan adı satın almak değil, belirlediğiniz alan adını genellikle 1 yıl için kiralamaktır. Bu nedenle de domain tescilinin belirli periyotlarla yenilenmesi gerekir.
Bu da işinizi ya da kimliğinizi yansıtan sitenizin adının, başkaları tarafından alınabileceği anlamına gelir. Yani sitenizin alan adı; domain sorgulama sayfalarında kendi siteleri için isim arayanların kaydedebilmesi için müsait görünecektir. Bu nedenle domain kaydı yaparken yenileme tarihine dikkat etmeniz önemlidir.
Domain Kayıt İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Domain kayıt işlemi; ICANN’in (domain düzenleme ve denetleme yetkisi bulunan en yetkili kurum) yetkilendirdiği domain kayıt firmaları tarafından gerçekleştirilir.
Sonrasında sayfanın sağ üst köşesinde bulunan sepet ikonuna gidip işlemi tamamlayarak, ödeme bilgilerinizi girebilirsiniz.
Domain Neden Önemlidir?
Domain yani alan adınız; dijital dünyada nasıl aranacağınızı ya da nasıl bulunacağınızı doğrudan etkiler. Hakkınızdaki ilk izlenimi sunacağı için mutlaka zaman ayırarak, üstünde düşünülerek, özenle seçilmesi gerekir.
Domainler sizi ya da işinizi çok iyi derecede yansıtabilme fırsatı sunduğundan pazarlama stratejilerinde de çok işinize yarayabilir; ürünlerinize ve hizmetlerinize güven duyulmasını sağlayabilir. Ancak tam tersine domain için doğru bir seçim yapamazsanız marka bilinirliği açısından zorlanabilirsiniz de.
Alan adı ve uzantısında, ilgili anahtar kelimelerin kullanılması; arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olur.
Doğru Alan Adı Seçiminde Domain Sorgulamanın Önemi
Web siteniz için belirlediğiniz alan adının daha önce alınmış olup olmadığını öğrenmenizi ve müsait olan alan adını bulmanızı sağlayan işleme Domain Sorgulama denir.
İyi bir fikir bulmuş olsanız bile aklınızdaki alan adının alınabilir olup olmadığını yani müsaitliğini domain sorgulama ile kontrol etmeniz gerekir.
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz domain sorgulama aracına, karar verdiğiniz alan adını yazıp “Sorgula” butonuna tıklamanız; müsait olup olmadığını öğrenmeniz için yeterli!
Almayı düşündüğünüz alan adı müsait değilse; girdiğiniz kelimelerle ilgili olarak, sorgulama çubuğunun altında listelenen farklı kombinasyonlar ve önerilere göz atabilirsiniz.
Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Aslında basit ve kısa süren bir işlem olan domain tescilinin; en çok zorlanılan aşaması; ideal alan adını bulabilmek için kelime alternatiflerinden birine karar vermek olabilir.
Potansiyel takipçilerinizin sitenizden önce göreceği ilk şey alan adınız olduğundan ilk izleniminizin olabildiğince iyi olması gerek. Ayrıca arama sonuçlarındaki sıralamayı da etkileyebilme potansiyeli olduğundan; kullanışlı ve etkili bir domain seçmek için dikkatli olmanız gereken noktalara göz atalım mı?
- Kendi isminiz ya da web siteniz için belirlediğiniz isim; alan adı sorgulamasında müsait değilse web sitenizin içeriği ile ya da yaptığınız işle ilgili anahtar kelimeleri alan adınızda kullanabilirsiniz.
- Alan adınızın olabildiğince kısa ve akılda kalan kelimelerden oluşması gerekir. Web siteniz için en fazla üç kelimeden oluşan, benzersiz bir domain seçmeye özen göstermelisiniz.
- Ayrıca okunuşunun kolay olması da domain seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterlerden. Farklı şekillerde okunabilen, yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek ve söylenişi zor kelimelerden uzak durmalısınız.
- Kolay yazılabilen bir site adresi için rakam ve tire işareti içeren karışıklığa neden olabilecek domainlerden kaçınmalısınız.
- Domain kaydı yapmadan önce belirlediğiniz kelimelerin .com ve .net gibi farklı uzantılarda önceden alınmış versiyonları var mı diye araştırma yapmanız önerilir. Eğer varsa ve aynı isimde kararlıysanız; aynı isimde fakat farklı uzantıya sahip diğer sitelere mutlaka göz atmalı, taklitçi durumuna düşmemek için dikkatli olmalısınız.
- Dilediğiniz zaman sitenizin adını değiştirebilirsiniz ancak bu, ziyaretçilerinizin sayısında azalmaya ya da Google sıralamanızın düşmesine neden olabilir. Bu nedenle uzun süre kullanabileceğiniz bir isme odaklanmanız ve sonradan değiştirmek zorunda kalmayacağınız bir domain seçmeniz önemli.
- Ayrıca web sitenizin adresinin .net, .org, .info gibi sık kullanılan uzantıları içeren alternatifleri ve yanlış yazılabilecek versiyonlarındaki alan adlarını da tescil ettirerek; taklitçilerinizin trafiğinin artırmasını ve ziyaretçilerinizin taklitçileriniz tarafından dolandırılmasını engelleyebilirsiniz.
Kaynak: Turhost